Goed beheer van de veroudering van uw huishoudtoestellen

Geplande veroudering, een stedelijke legende, een samenzweringstheorie of een realiteit? Het debat blijft een open kwestie. Wat betreft de klassieke veroudering van uw huishoudtoestellen, uw alledaagse bondgenoten, vecht het aan met wat onderhoud en winkeltips.

Een langere levensduur aan uw huishoudtoestellen geven is niet zo ingewikkeld

Wij geven u 5 tips om de te snelle veroudering van uw huishoudtoestellen te voorkomen. Een apparaat gaat langer mee als:

  1. U het gebruikt voor het doel waarvoor het bedoeld is. Een kleine espressomachine zal geschikt zijn voor een klein huishouden, maar zal het snel begeven in een kantoor van 15 zware koffiedrinkers. Een goede elektroverkoper zal u adviseren in functie van het gebruik dat u van uw apparatuur wenst te maken.
  2. U zorgt ook voor uw apparaat: dit betekent het te gebruiken zonder het te bruskeren. En bewaar het vooral op een plaats die noch te stoffig noch te vochtig is. Idealiter, voor niet vaak gebruikte apparaten, bewaart u ze in hun originele doos. Laatste tip: als u bijvoorbeeld uw broodrooster loskoppelt, trek dan niet aan het snoer maar aan de stekker.
  3. U voert preventieve onderhoudsbeurten uit. Neem na de aankoop de tijd om de handleiding te lezen (ja, het is soms ontmoedigend…) en luister naar het advies van de verkopers. Het is het zeker waard. Voorbeeld van de reiniging van een wasmachine: het is raadzaam om het filter minstens één keer per kwartaal te ledigen, een machine op 90 graden om de 50 wasbeurten te laten draaien (om alle bacteriën te verwijderen), een anti-kalkaanslagproduct te gebruiken bij elke wasbeurt…
  4. U voert curatieve onderhoudsbeurten uit: de nieuwste huishoudtoestellen op de markt vertellen u wanneer u een onderhoudsbeurt moet doen. Sommige strijkijzers of koffiemachines hebben bijvoorbeeld een waarschuwingslampje om u te waarschuwen dat het tijd is om ze te ontkalken. Over het algemeen, wanneer uw apparaat u “vertelt” dat er iets mis is, luister er dan naar. Er flikkert een licht, een vreemd geluid… Forceer niet, herstel het of laat het herstellen!
  5. Vergewis u ervan, op het moment van aankoop, dat dit een apparaat is waarvan de reserveonderdelen rechtstreeks beschikbaar zijn en hersteld kunnen worden. Geef hiervoor de voorkeur aan bekende merken. Ze hebben een catalogus met reserveonderdelen. Dit is uw milieuverantwoordelijkheid, maar ook, niets vervelender dan een toestel dat slechts een paar maanden meegaat. Kunnen we bijgevolg hopen op de lancering in België van een hertselbaarheidsindex (link in het Frans) zoals die in 2020 in Frankrijk zal worden opgelegd?

Het maken van de juiste aankopen en herstelling, is een en uw milieuverantwoordelijkheid

Een van de manieren om storingen te voorkomen, is om kwalitatieve aankopen te doen.

Meestal wordt u verteld om weg te lopen van goedkoop en “made” in China. Het wordt echter onvermijdbaar. Goed om te weten: veel fabrikanten van huishoudtoestellen produceren weer in Europa. Geef de voorkeur aan deze Europese fabrikanten alleen om de koolstofvoetafdruk te verkleinen.

Als het om kwaliteit gaat, zijn andere informatiebronnen interessant. Uw vrienden onder andere vanwege hun ervaring in bepaalde aankopen. Objectiever kunnen consumentenverenigingen zoals Test Aankoop u ook begeleiden naar kwaliteitsaankopen.

Ongeacht, helaas is erhet moeilijk te voorspellen of een toestal al dan niet het zal begeven of dat het geen fabricagefout zal oplopen. En dus, als uw apparaat kapot gaat… zorg dan dat het hersteld wordt!

De eerste reflex na de aankoop is natuurlijk om de garantie en het ontvangstbewijs te behouden, en zelfs te kopiëren omdat de gebruikte thermische inkt snel wordt gewist (in deze Franstalige video vindt u een truc om uw ticket “een nieuw leven” in te blazen).

Gelukkig kan de garantie ongetwijfeld nog spelen. U kunt ook een erkende hersteller vinden of naar een Repair Café gaan. Kortom, gooi het niet weg als er maar een kleine storing is.

Huishoudelijke apparaten, de sector waar de 4 H’s van toepassing zijn

In uw strijd tegen veroudering, geprogrammeerd of natuurlijk, en uw zoektocht naar milieubewustzijn, wordt het 4 H’s principe uw eigen keuze.

Wat is deze 4 H’s-principe?

  1. De H van Hinderen: Hinder u ervan betekent het vermijden van toestellen te kopen die u niet nodig hebt. “Résiste, prouve que tu existes”, zong France Gall.
  2. De H van Herleiden: Het gaat over het herleiden tot een minimum uw aankopen en vooral uw nieuw… aankopen! Als u iets nodig hebt, denk dan aan het kopen van tweedehands, geconditioneerd, enz. En… afval herleiden tot een minimum (elk voorwerp en de verpakking ervan vertgenwoordigen korte- of langetermijnafval).
  3. De H van  Hergebruik: Kleine apparaten en computerapparatuur worden herconditionneerd. Er bestaan herconditioneringsinitiatieven zoals Cyreo (klein electro) of Comex en CF2D (mobiele telefoons). En voor ideeën het hergebruik van huishoudtoestellen, zie wat u moet doen met een oude koelkast of hoe u recyclingmateriaal kan gebruiken om verlichtingstoestellen te vervaardigen.
  4. De H van Herstellen: Oxfam en SpullenHulp herstellen grote elektro en computers. U  kunt ze net zo goed bij hen kopen want… een toestel dat al eens hersteld werd, kan voor de rest van zijn leven hersteld worden! En om het zelf te herstellen, vergeet de Repair Cafes zeker niet.

Bij Usitoo, als bedrijf op de hoogte van onze impact op de planeet, zullen we de H van het werkwoord “Handhaving” toevoegen (van uw electro goed onderhouden en de instructies volgen om hun levesduur te verlengen) en de H van “Huren” (huur alles wat u echt af en toe nodig hebt).

Psychologische veroudering in huishoudtoestellen

Bent u bekend met esthetische of psychologische veroudering? Misschien opast u het zelfs toe zonder het te beseffen… Dit is het geval als u soms een nieuw product koopt vooraleer het bestaand toestel buiten gebruik is. Een voorbeeld: u valt voor een nieuwe smartphone omdat het ontwerp mooier is dan uw bestaande smartphone. Maar de uwe is nog altijd in perfecte staat. Uiteraard, reclame en marketing spelen op deze gevoelige snaar door de vervanging van voorwerpen te bevorderen voor hun einde van hun levensduur.

En in de electro? Niet minder dan 40% van de vervangen grote huishoudelijke toestellen zijn nog altijd in goede staat of nog herstelbaar.

Een klein bewustzijnsonderzoek is noodzakelijk voordat u alles buiten kiepert: gooit u dit materiaal weg omdat het onherstelbaar kapot  is of gewoon uit de mode is gegaan?

Gaat u de witte koffiemachine weggooien die met de tijd geelkleurig is geworden maar toch nog steeds goede koffie maakt? Houd ze nog bij, of op zijn minst, geef het!

Huishoudtoestellen, moeten we ze allemaal bezitten?

Reclame zorgt ervoor dat u een nieuwe stofzuiger, een broodbakmachine, een grotere raclette machine wilt kopen… Als u uzelf laat verleiden, wordt uw eigen huis een electrozaak in een mum van tijd!

Een paar seconden denktijd en u zult snel concluderen dat u geen voorwerpen hoeft te kopen die u uiteindelijk slechts zelden gaat gebruiken.

Surf op de nieuwe trend: u hoeft niet alles meer te bezitten. Bezit is verouderd: we denken nu in termen van“gebruik” in plaats van bezit.

Typisch:

Laten we de toestellen niet opstapelen, laten we ze huren! Bij Usitoo, voor een paar euros, kunt u toestellen huren voor zolang u het maar wenst. Huren, een manier om geen geld door de ramen te gooien en… niet te vervuilen. Heeft u binnenkort een huishoudtoestel nodig voor een feestje binnenkort? Denk dan “Usitoo”! 

Geef een reactie