Organiseren van evenementen: streven we naar nul afval?

Het organiseren van grote evenementen en het streven naar een ideaal van nul afval is haalbaar. Sommige organisatoren van het evenement begrepen dit, anderen speelden zelfs de pioniers in het veld. Als ze weten hoe het moet, waarom wij niet?
Evenement organisator, nul afval, onmogelijk verzoenbaar ?

Nee, niets is onmogelijk uit liefde voor onze planeet. Het organiseren van laag-vervuilende evenementen is niet ingewikkeld. Nul afval, ook al is het nog niet volledig haalbaar, het kan worden aangepakt.

Inspiratie of hulp nodig? Enkele denkpistes:

Ik informeer me naar de goede praktijken: artikels over nul afval vullen het internet. Genoeg inspiratie, dus.
Opleiding & Training. Bij u in de buurt is er zeker een nul-afval training/opleiding om ideeën voor uw feesten te vinden. Anders zijn er bovendien conferenties, tutorials, enz… op internet.
Ik kopieer nog andere initiatieven: het SPW heeft een beleid voor duurzame ontwikkeling opgezet, waaronder afval één van de pijlers is. De Festivals Wallonie#Demain zijn 16 festivals die zich bezighouden met 4 eco-verantwoorde thema’s, waaronder afvalbeheer. En u?
Ik gebruik duurzame evenementenbureaus (zoals Yellow Events of Spring time)
Ik kies leveranciers (food trucks, etc.) die zich bezighouden met nul afval.
Ik huur (bij Usitoo) alles wat nodig is om te feesten (minder aankopen = minder afval).

Met een beetje moeite is er een manier om uw publiek, uw collega’s of uw familie te vermaken door nieuwe acties in afvalbeheer te introduceren… En als deelnemer ook.
Zich vermaken… en denk planeet, 5 reflexen in achting te nemen

U bent uitgenodigd op menige feesten, evenementen, festivals,… in uw leven. Zelfs als feestneus kunt u uw afval en CO2-voetafdruk verminderen.

Plaats de voorrang op eco-verantwoorde evenementen zoals Lasemo, een van de pioniers van gewetensvolle festivals op de planeet; alle Festivals Wallonie#Demain; de activiteiten van steden in transitie; duurzame markten zoals de markt van morgen.
Beheer uw afval: zorg voor een nul-afval picknick (drinkbus en brooddozen vormen de basis). Neem herbruikbare zakken mee en zorg voor recycling als u afval hebt. Als er geen sorteervuilnisbakken zijn voorzien voor het evenement, terug neem dan uw recycleerbare afval mee (lege flessen, blikjes, dozen…).
“Duurzame” voeding: lokaal, seizoensgebonden en kwaliteitsvoedsel en voedselverspilling beperken of recyclen.
Het voorbeeld geven: voor uw kinderen en andere deelnemers. Word ambassadeur van non-waste food en selectieve sortering. Weiger kopjes, tassen en rietjes voor eenmalig gebruik. En we gaan naar de feesten met de fiets, het openbaar vervoer of carpooling.
Bewustmaking onder organisatoren: ze worden aangemoedigd om herbruikbare bekers te gebruiken, vuilnisbakken te sorteren en strikt te zijn inzake het “afval”-criterium van hun leveranciers.

Verantwoordelijke en duurzame evenementen overal en altijd

Nul afval in de organisatie van vakanties gebeurt:

Thuis: verjaardagsfeestjes, communies, seculiere feestjes kunnen worden bedacht met respect voor het milieu.
In bedrijven: het MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen), een proactieve aanpak, maar met positieve financiële effecten. Het verminderen van afval betekent besparingen op vernietigingskosten; het verminderen van zakenreizen door het gebruik van videoconferenties betekent geld besparen.
Op restaurant: restaurants nemen maatregelen tegen voedselverspilling, maar we kunnen er aan onze kant voor zorgen dat we geen ogen hebben die groter zijn dan de buik of een doggy-bag leveren.
In de gemeenten: gemeenten houden zich bezig met nul afval dynamiek op hun eigen grondgebied. Laten we betrokken zijn bij deze veranderingen.
Tijdens vrije tijd: in sportclubs of bij de jeugdbeweging beginnen goede praktijken te ontstaan. Ouders en begeleiders zijn een voorbeeld voor jongeren. Of andersom?

Een nul-afval evenement, het is aan u om het uit te vinden… en voor nul aankopen is Usitoo tot uw dienst! In onze catalogus vindt u honderden items voor uw evenementen, klein of groot.