[ZELFSTUDIE] Fietsendrager op achterklep of sleepbal

barre de toit sur hayon

Van de 4 soorten fietsdragermodellen, laten we eens kijken naar de 2 meest voorkomende: de fietsdrager op de achterklep en de balfietsdrager op de aanhangwagen.

Voor deze investering van ongeveer honderd euro, laten we de tijd nemen om de vergelijking te maken en aldus een stevige en zekere model te kiezen.

Hoe installeer ik een fietsdrager op een achterklep of een bal?

Het eerste advies is om de aanwijzingen van de fabrikant te vertrouwen. Maar als u de instructies hebt verloren, raak dan niet in paniek, er zijn tutorials beschikbaar.

De fietsdrager op de achterklep of op de kofferbak

Hiermee kunt u tot maximaal 3 fietsen dragen. Het wordt vastgemaakt aan de hand van riemen. Om het in de regels van de kunst te monteren, bekijk deze tutorial. Meermaals indien nodig…

Let op: Zorg er allereerst voor dat de bovenkant van de achterklep van uw auto niet enkel een plastic hoes is. Deze is niet compatibel voor de bevestiging van een fietsdrager.

De fietsdrager op bal

Voor zover u een sleepbal hebt, kan dit type fietsdrager eenvoudig gemonteerd worden. Hij  kan meer gewicht dragen dan een achterklepmodel: hij kan tot maximaal 4 fietsen opvangen, maar wees voorzichtig, in België is het maximaal beperkt tot 3 fietsen. Compact, hij past in de kofferbak. Alle stappen van de montage zijn in deze tutorial te vinden.

Waar moet men op letten?

U moet voldoen aan de geldende voorschriften inzake totale breedte, totale belasting, hoogte en zichtbaarheid (lampen, retroreflectoren en registratienummer moeten zichtbaar blijven).

4 laatste tips voor het vervoeren van uw fietsen

Om veilig te rijden met uw fietsen, vergeet dan niet om:

  1. Neem een fietsdrager die compatibel is met uw caravan als u met dit type voertuig vertrekt;
  2. Kies een model dat geschikt is voor verschillende soorten fietsen: kinderen, elektrisch… en hun respectievelijke gewichten;
  3. Bevestig de fietsdrager aan het voertuig en zet de fietsen goed vast: doe een proeftocht vóór D-dag;
  4. Zorg voor fietssloten : zodat ze niet gestolen worden tijdens uw reispauzes.

 

Goede autoreis en dan… op uw fietsen!

 

Huur bij Usitoo 2 modellen fietsendragers (voor het moment): de balfietsendrager en de achterklep fietsdrager. U kunt ook fietsen en uitrusting huren bij Usitoo.

Photo : warrenski op Flickr

Geef een reactie